Полезни съвети за правилно готвене на ориз

Полезни съвети за правилно готвене на ориз

Мнениеот vkusnotiiki » 14 Юни 2008, 16:35

Едно от трудните неща в готвенето е правенето на хубав ориз. Твърде много сортове и разновидности има, технологии, също.
Един от майсторските изпити за майстори-готвачи във Франция задължително е приготвянето на ориз.
Всъщност, хванеш ли му веднъж чалъма, вече става супер лесно.
Първо - оризът ( всички видове паста, както и всички видове бобови растения ) обича ниска температура, за да поеме водата около себе си.
Второ - в присъствие на повече мазнина става по-вкусен.
Трето - обикновено около 2 1/2 пъти повече течност от обема си. Т.е., нормалната пропорция за нормален сорт ориз е почти винаги 1:2,5 или на една обемна част ориз се пада две и половина обемни части течност.
По-популярна пропорция е 1:3, може би заради кръглата цифра. Все пак, всичко зависи и от качеството на отделния сорт ориз.
Четвърто - най-добрата технология за готвене на ориз е готвенето на пара.

Когато готвиш ориз в гювеч под капак просто спазвай всички тези правила - течността да е между 1:2 до 1:3,5, оризът се поставя във вряща течност с повечко мазнина, ври 5 мин. на силен огън (това правило важи и за пастата, но в никакъв случай за бобовите, при тях още отначало се започва с много ниска температура), след това 15 мин. на много слаб огън, под капак, след това при изключено нагряване, на температурата на загрятата фурна се оставя 15 мин. бавно и спокойно да поеме течността около себе си.

Нашенският начин да се прави ориз с пържене "до стъклено" никога не ми е харесвал, но съм го правил няколко пъти. Най-добър ориз съм правил по гореописания начин без никакво пържене.

Успех!
Аватар
vkusnotiiki
Site Admin

Re: Полезни съвети за правилно готвене на ориз

Мнениеот рени55 » 28 Юни 2008, 18:07

Това важи ли за ориз на фурна / например пиле с ориз/? Трябжа ли да се сложи капак?
Аватар
рени55
Чирак

Мнениеот vkusnotiiki » 29 Юни 2008, 00:55

Да под капак и да се спазва правилото 1:2 или 1:2,5 течност зависимост от това дали искате да е по-разварен и готви се на слаб огън.
Аватар
vkusnotiiki
Site Admin

Мнениеот sparklet » 08 Окт 2009, 13:08

скоро четох в друг форум начин за приготвяне на ориз при който зърната не се слепват ,
та начина е следния:
ориза се слага във вода 1:3 и се кипва на котлона след като заври под капака се слага хавлиена кърпа и котлона се изключва след 20-30мин е готов,но това прочетох още не съм го пробвала :roll: :chef:
sparklet
Чирак

Назад към Полезни съвети